Pirjo Kotkansalo-Wennerström

Pirjo Kotkansalo-Wennerström

FM, laillistettu puheterapeutti

Ammattia etsimässä

Lapsuuden perheessäni oli cp- vammainen isoveli, jolla oli puheen sujuvuuden vaikeutta. Veljeni kaveri oli saanut apua puheterapiasta, joten kiinnostuin alasta. Logopedia on sekä tieteenalana että tutkimus- ja terapia-alana vielä nuori, josta ei vielä saatavissa paljolti näyttöön perustuvia vaikuttavuustutkimuksia, perustutkimuksia on jo kiitettävästi. Alana logopedia on mielenkiintoinen ja monipuolinen.  Voin näin kokeneena terapeuttina sanoa edelleen toimivani toiveammatissani.

Matkalla puheterapeuttina

Suurimman osan työhistoriastani olen tehnyt virkasuhteisena eri sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä ja virkatyön alussa osa-aikaisena erityisopettajana. Minulla on ollut lähes koko virkatyöni  rinnalla osa-aikaista yksityisvastaanottoa. Molemmat työmuodot ovat täydentäneet toisiaan. Olen toiminut aikoinaan aikuisneurologian puolella sopeutumisvalmennuskursseilla kahdentoista vuoden ajan ja muutaman vuoden pienten dysfasialasten sopeutumisvalmennuskursseilla. Lasten polikliinisia änkytyskursseja olen vetänyt paikallisesti muutaman vuoden ja osallistunut terapeuttina ja vanhempien ohjaajana valtakunnallisiin lasten että koululaisten änkytyssopeutumiskursseihin.

Moniammatillinen yhteistyö on tutkimus- ja terapiatyössä ensiarvoisen tärkeää. Olen ollut mukana työstämässä kollegojen kanssa änkytyskuntoutusmateriaalia (JOJO koululaisten änkytysmateriaali/2013), nyt keväällä 2017 ilmestymässä olevaa POM-PU- pienten lasten änkytysmateriaalia ja aiemmin lapsen lukivalmiuksien kuntouttamismateriaalia ”Mikäs kumma tämä kirjanen tumma”– kuntoutusmateriaalipakettia.  Olen osallistunut täydennyskoulutuksiin ja toiminut kouluttajana eri täydennyskoulutuksissa, yliopistolla ja eri luottamustehtävissä (Turun afasiayhdistys, Afasialiitto ja Suomen puheterapialiiton eri työryhmissä).

Pienten puhumattomien lasten kohdalla on keskeistä kohdata lapsi omassa motivoivassa kielenkäyttötilanteessa, leikissä. Olen kouluttautunut 2.5 vuoden ajan leikkiterapiapainotteiseen puheterapiaan (160op) ja toiminut yhtenä tekijöistä ”Leikki sijansa saakoon” -teoksessa. Vanhempien kanssa tehtävässä yhteistyössä olen kouluttautunut videoavusteiseen ohjaamiseen. Keskeistä on kotona tehtävä arkikuntoutus ja läsnäoleva, hyväksyvä vuorovaikutus. Kotona ja puheterapiassa  annetaan lapselle tilaa olla, kasvaa ja saada kieli käyttöönsä. Pitkäaikaisesta työstäni olen saanut hopeisen ansiomerkin (Turun kaupunki, Turun Afasiayhdistys) ja pronssisen ansiomerkin (Suomen Puheterapeuttiliitto ry).

Pirjona vapaa-ajalla

Vapaa-aikani on pitkään ollut työorientoitunutta. Iän myötä aikaa jää enemmän läheisilleni ja mieliharrastukselleni, lukemiselle. Kuulun säännöllisesti kokoontuvaan kirjallisuuspiirin. Lapsena alkanut shakinpeli ja pianonsoitto kuuluvat harrastuksiini. Pienen perheemme, mieheni ja minun yhteinen harrastus on ollut kolmenkymmenvuoden ajan purjehtiminen. Kesälomamatkamme ovat suuntautuneet Turun saaristosta mm. Tanskaan, Saimaalle ja itäiseen Saksaan. Venevarusteista löytyy avomerilaivuritutkinto ja todistus tutkakurssista.  Oulusta etelään muuttaneena Lapissa ja Turun saaristossa olevat kesämökkimme ovat olleet hyviä työn ja arjen tasapainottajia.

Terapian toteutus kieli suomi, muu kielitaito: ruotsi, englanti