Anni Huovinen-Rautiainen

Anni Huovinen-Rautiainen

FM, laillistettu puheterapeutti

Ammattia etsimässä

Opiskelin lukiossa kieliä, psykologiaa ja yhteiskuntaoppia ja jätin pitkän matematiikan suosiolla pois. Abivuonna korkeakouluopintoja pohtiessani tuskailin, kun psykologian pääsykokeisiin olisi tarvinnut matemaattista osaamista. Mietin jo, tulisiko minusta sitten juristi tai ehkä sosiaalityöntekijä.

Viimeisenä iltana ennen yhteishakua selailin valmennuskurssiesitettä, jossa silmiin osui sana logopedia. En ollut kuullut koko sanaa aikaisemmin, mutta opintojen ja kurssin kuvauksen luettuani tajusin, että opinnoissa yhdistyvät minua aina kiinnostaneet lääketiede, psykologia sekä kielet.

Seuraavana päivänä lukion yhteishakutilaisuudessa ruksasin ensisijaiseksi hakukohteeksi Helsingin yliopiston logopedian koulutusohjelman.

Matkalla puheterapeuttina

Valmistuin puheterapeutiksi Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2021. Suoritin loppuharjoitteluni Hyvinkään sairaalan neurologian vuodeosastolla ja poliklinikalla, ja jäin sinne myös sijaistamaan harjoittelun päätyttyä.

Työskentelin aikuisten kanssa, joilla oli erilaisista syistä johtuvia puheen, nielemisen tai äänen oireita. Hyvinkäältä matkasin Vantaalle perusterveydenhuoltoon. Siellä arvioin, kuntoutin ja ohjasin sekä lapsi- että aikuisasiakkaita puheen, kielen ja syömisen haasteissa. Turkuun muutettuani siirryin yksityiselle sektorille.

Otan vastaan kaikenikäisiä asiakkaita Turusta ja lähialueilta. Eri syistä johtuvat aikuisten puheen ja nielemisen vaikeudet sekä äänihäiriöt ovat erityinen mielenkiinnon kohteeni. Lasten kanssa työskentelen pääasiassa kielen kehityksen ongelmien, puheen epäselvyyden ja lukivaikeuksien parissa. Tärkeimmät työkaluni ovat lempeys, kannustus ja huumori

Annina vapaa-ajalla

Vapaalla viihdyn kotona käsitöiden parissa tai luonnossa pikkukoiran kanssa. Olen myös elvyttänyt lapsuuden hevosharrastuksen ja nollaan ajatukset kerran viikossa hevosen selässä.

Täydennyskoulutuksia:

  • Oral Placement Therapy 1
  • Tukiviittomat
  • Lyhyitä suualueen motoriikan ja syömispulmien koulutuksia

Terapian toteutuskieli: suomi. Muu kielitaito: englanti, ruotsi